Persinformatie

24 meter vitrine, 2000 objecten en heel veel uitproberen

27 May -

Op donderdag 25 november is het dubbel feest in Natuurmuseum Brabant. Op die datum viert het museum zijn 75e verjaardag en tegelijkertijd wordt de OO – ZONE, het Ontdek- en Onderzoeksdomein voor Natuur feestelijk onthuld. 
Toen het museum in 1935 opende als Natuurhistorisch Museum werd er maar liefst 18 gulden gespendeerd aan een ‘feestelijk onthaal’. Drie locaties, vele tentoonstellingen en ontwikkelingen later geven gedeputeerde Brigite van Haaften en de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus op de totaal vernieuwde benedenverdieping aan de Spoorlaan het startschot voor de OO – ZONE. Vierentwintig meter vitrines, tweeduizend objecten en heel veel uitproberen. Het grote feest van de Brabantse biodiversiteit kan nu beginnen!

Het is er donker en spannend en er staan honderden prachtige dingen: planten, dieren, stenen, mineralen, fossielen. Een museumdepot! Maar….gesloten voor publiek. Niet in Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Het museum vond dat ook de bezoekers volop in het depot moesten kunnen rondkijken. De oplossing: het depot werd nagebouwd in het museum zelf. Je kunt er vanaf nu ronddwalen tussen metershoge en – lange vitrines met de allermooiste museumschatten. Of je nou van konijntjes, fossielen of roofvogels houdt, ze zijn er allemaal en je staat er met je neus bovenop.
Voor de vitrines hangen computerschermen waar je direct meer informatie over de objecten kunt vinden. Zin om tot actie over te gaan? Dan kun je testen waar het koudste plekje van je lijf zit, of proberen om je organen op de goede plek te leggen bij de ‘teasers’.

Het beste moet nog komen: sommige objecten mogen uit de vitrines gehaald worden. Dat doe je met de speciale onderzoekspas, die na het scannen toegang geeft tot vele spannende lades. De gekozen objecten kun je meenemen naar de speciale onderzoeks-plekken,voorzien van alle noodzakelijke materialen waar de onderzoeker van tegenwoordig zich van bedient. Je hoeft het niet alleen te doen; de nachtwaker, hippe vogel en coole kikker en de juwelier nemen je mee op ontdekkingsreis binnen hun specialisme.

Of het nu gaat om uitvindingen die afgekeken zijn van de natuur of over verhalen over schedels; je komt ontzettend veel verrassende weetjes tegen! Kortom: vanaf 26 november kun je talloze natuurontdekkingen en -onderzoeken doen in de OO – ZONE. Dat valt niet te beschrijven, dat moet je beleven!

Tags: Pers

Delen |