Jarig geweest...

29 November -

Het idee voor de OO - ZONE ontstond door de prachtige collectie objecten die het museum vanwege ruimtegebrek in het depot bewaarde. Vanuit de gedachte dat het toch op de een of andere manier toegankelijk moest worden gemaakt van het publiek werd het concept van de OO - ZONE ontwikkeld. 

Daarnaast wilde het museum juist werken met collectiemateriaal waarmee bezoekers daadwerkelijk aan de slag konden. Niet alleen maar rondlopen en kijken -hoewel dat natuurlijk ook mag- maar liever nog zelf ontdekken en onderzoeken. Goed gedacht zo blijkt nu: vooral jonge onderzoekers vinden het geweldig  wanneer ze via de scanner zelf lades kunnen openen. Daarin zijn allerlei speciale objecten opgeslagen die verder onderzocht kunnen worden. 

Personages

Eind 2010 startten we met een clubje personages in de educatieve programma's: de detective, muzikant en kunstschilder. Vooral de detective werd snel populair: als een soort csi-agent konden bezoekers uitvogelen wie er op de plaats van een misdrijf was geweest. 

In de loop van dit jaar werden nieuwe personages toegevoegd: de arts, groene ondernemer, uitvinder. Voor elke leeftijdsgroep is er een geschikt aanbod. Niet alleen komen er nog steeds nieuwe personages bij, ook de bestaande "dijen uit": regelmatig worden er nieuwe opdrachten bijgevoegd. Je kunt dus eigenlijk blijven terugkomen om verder te onderzoeken! 

Een greep uit de reacties van het afgelopen jaar:

De kinderen zijn allemaal actief bezig. Niemand hoeft toe te kijken. Ze zijn erg enthousiast. Lezen / ontdekken / lopen: alles wordt voldoende afgewisseld, waardoor ze lang / rustig bezig zijn. Heel erg leuk!

Leerkracht groep 6

De leerlingen hebben het erg naar hun zin. Leuk om de resultaten in de toekomst naar de leerkracht te mailen.

Leerkracht groep 8

Mooie indeling, heel praktisch, heel techno

'T is een 'toppertje', die OO - ZONE.''OO-zo'n" goed idee!

Leerkracht groep 6

Heel het museum zag er heel erg leuk en mooi uit. Voldoende dingen te doen en uit te proberen. We kwamen tijd te kort. Kinderen vonden het erg leuk vermoed ik. Bedankt!

Leerkracht groep 7

Goede begeleiding. Duidelijke uitleg. Leuke, leerrijke ochtend!

Leerkracht groep 5

Voor mij persoonlijk is het allerleukste om te zien dat kinderen helemaal in hun element komen. Omdat ze zelf het onderwerp kiezen, zelf spullen op mogen halen en alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen, voelen kinderen zich heel verantwoordelijk voor wat ze doen. Je ziet dat dat goed is voor hun zelfvertrouwen en zin geeft om te werken. Naast alle feitjes die ze leren, is dat voor mij eigenlijk nog veel bijzonderder om te ervaren.

medewerkster OO - ZONE

Tags: Algemeen

Delen |