Een middagje OO - ZONE

03 June -

Hoe een bezoek aan de OO – ZONE eruit ziet? We lopen daarvoor mee met Sanne van elf, die met haar vader Corné de benedenverdieping binnenwandelt. Bij de informatietafel krijgen ze van een vriendelijke medewerker in een lichtblauwe blouse achtergrondinformatie en een chipcard. Vader krijgt de filmpjes over de preparateur en de conservator bij de informatietafel in het oog en blijft geïnteresseerd staan kijken. Leuk om te zien hoe dat nou gaat, dieren opzetten!

Sanne dwaalt liever op haar gemak tussen de vitrines en vergaapt zich aan de zoogdieren, vissen, spinnen, planten, fossielen, stenen en mineralen. Ze staat stil bij de infraroodcamera. Grappig, haar neus is veel kouder dan de rest - hij is helemaal blauw!

Ze wrijft haar handen, die op het scherm wit opkleuren. Een eindje verder nog zo’n leuk probeerproefje: daar kun je organen op de goede plek terugleggen in een skelet. Dat valt eigenlijk nog best tegen, maar na even passen en meten lukt het.

Terug tussen de vitrines. Vader ontdekt dat er ook een Vlaamse Gaai tussen de andere vogels in de vitrines zit, precies zo één als ze vorige week in het bos zagen. Via het computerscherm voor de vitrine vraagt hij meer informatie op over dit dier. Er floept een foto op het scherm met het woongebied en het favoriete menu van de Garrulus glandarius.

Ook Sanne is nieuwsgierig naar wat er op het scherm te zien is. Ze drukt op de onderzoeksknop. Tot haar grote verrassing ontmoet ze daar de collectiebeheerder van het museum. Die vraagt haar of ze onderzoek wil doen aan een egeltje. Dat wil ze wel! Met de chipcard mag ze een echte egel uit een lade halen. Het laatje floept open en even later zit Sanne achter het computerscherm op een werkplek in de OO – ZONE. Het volgende kwartier is ze druk met onderzoeken.

Dat smaakt naar meer. Gelukkig staan nog meer personen haar op te wachten om haar mee te nemen door de OO - ZONE; de kunstschilder, die haar leert over kleuren of de uitvinder die haar leert naar vogels te kijken. Leuk! Jammer genoeg is vader klaar met rondkijken; hij wil nog even op de andere verdiepingen kijken. Eigenlijk was Sanne nog van plan naar het Carnaval der Dieren te gaan luisteren, maar dat bewaart ze dan maar voor de volgende keer.

 

Tags: Algemeen

Delen |