De OO - ZONE?

Een fonkelnieuw museaal concept in Nederland: de OO – ZONE. Dit Ontdek- en Onderzoeksdomein voor Natuur is sinds november 2010 geopend op de benedenverdieping van Natuurmuseum Brabant in Tilburg. 

Klapstuk

We zijn echt apetrots op de OO – ZONE. Hier kunt u op een interactieve ontdekkingstocht door de natuur en door de wereld die (natuur-) museum heet. We laten op een originele manier zien hoe het museum vijf taken (educatie, communicatie, verzamelen, bewaren en onderzoeken) invult. Het mooiste is echter dat u ook kunt zien welke schatten er bewaard worden in de depots. En dat is bijzonder, want de prachtige collecties planten, dieren, stenen en mineralen, fossielen, archeologische en cultuurhistorische objecten worden meestal achter gesloten deuren bewaard.

Hoe we dat doen? We lieten enorme vitrines bouwen, die lijken op de stellingen in het depot. Die zorgen voor het echte “depotgevoel”. En u ziet meteen welke prachtige collectie we hebben!

Iedereen kan onderzoeken
Allereerst kunt u heerlijk ronddwalen tussen de vitrines. Het lijkt wel alsof u rondloopt in een museumdepot- maar dan spannender, want hier mogen sommige objecten aangeraakt worden, of zelfs uit de kast gehaald.

Zin om zelf aan de slag te gaan? Dat is precies de bedoeling. Om te ervaren hoe het museum onderzoek doet, kunnen grote en wat kleinere bezoekers zelf aan de slag in de OO - ZONE. Op de ontdekplekken, tien in totaal, is er voor iedere doelgroep iets interessants te ontdekken. Er kunnen kleine onderzoekjes  gedaan worden aan de objecten die op de werkplekken staan, maar u kunt ook met een speciale chipcard objecten uit de laatjes halen in de vitrineopstelling.
Met behulp van video- en computerschermpjes kunt u een heleboel informatie bij elkaar zoeken. De werkplaatsassistenten kunnen informeren over bijzondere onderwerpen, of begeleiden bij een onderzoek.

En dan zijn er nog de speciale educatieve programma's. U kruipt in de huid van een onderzoeker, muzikant of cursist en komt onderweg allerlei proefjes, wetenswaardigheden en onderzoekjes tegen. Ontdek waar de onderzoeker zijn inspiratie vandaan haalt of speel het ritme van de regen.

 Er is eigenlijk maar één ding onmogelijk in de OO - ZONE: je vervelen!

De OO - ZONE is gevestigd op de begane grond. Het is een permanente tentoonstelling, die tot in 2012 verder wordt uitgebouwd.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid en een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant.